Onnittelut 90-vuotiaalle Suomen maalle!
1110378.jpg
Hääpäivän aamu valkeni kuumeisessa hyörinnässä Ursinoiden kartanossa. Matteus yritti viime hetkellä treenata muutamia vatsamakkaroitaan pois ja olihan säkin hakkaaminen hyvä keino purkaa jännitystä.
1110379.jpg
Kerrosta alempana Nikola sekoitti vauhdilla piirastaikinaa, pitäisihän tulevan kartanon isännän häissä olla parasta tarjottavaa pöydässä.
1110382.jpg
Aamukaste oli tuskin haihtunut lehdiltä, kun nuoripari jo seisoi hääkaaren alla vaihtamassa sormuksia. Nikola ja Matleena vuodattivat ahkerasti kyyneliä, Nikola liikututsesta, mutta Matleena ennemmin siitä systä, ettei hän pääsisi ikinä Carlin kanssa viettämään tällaisia häitä.
1110385.jpg
Pihalta siirryttiin runsaasti katetun pöydän ääreen. Emmalla ja Matteuksella oli hauskaa, mutta Markus ei puhunut juuri mitään, tuijotti vain jurona pöytää ja näykki haluttomana ruokaansa.
1110386.jpg
Illan tullen nuoret vetäytyivät huoneeseensa ja Emman ihastunut kikatus kaikui koko talossa.
1110387.jpg
Pian he nukahtivat onnellisina, Emma Matteuksen kainalossa tietämättä, että onni ei kestäisi kauaa.1110388.jpg
Aamulla Emman istahti tapansa mukaan kangaspuiden ääreen, mutta enää se ei ollut suojautumiskeino - tämä oli nyt hänen kotinsa ja talon emäntänä hänen kuului kutoa kankaat vaatteisiin. Kutoessa hänellä oli hyvää aikaa miettiä, hänen ja Markuksen väliset tapahtumat pyörivät hänen päässään. Onneksi mies oli jo lähtenyt edellisenä iltana, sillä hänen läsnäolonsa on Emmasta vastenmielistä. Hyvä Luoja, jos hän alkaisikin odottaa lasta Markukselle! Nopeasti Emma alkoi ajatella jotain muuta ja yritti rauhoittua sillä ajatuksella, että vaikka lapsi olisikin Markuksen, niin kukaan ei välttämättä saisi tietää siitä ikinä.
1110390.jpg
Lounaan jälkeen koko perhekunta suuntasi kasvimaalle, jossa kylvettiin uusi sato. Työ sujuikin yllättävän joutuisasti, kun siemeniä laitettiin maahan viiden työläisen voimin.
1110392.jpg
Nuorempi polvi väsähti pian, mutta Nikola ja Miikkaeli kastelivat loput kasvit. Urakan loppupuolella alkoi sataa kevyttä puuterilunta, mutta siemenet olivat jo turvassa lämpimän multakerroksen alla.
1112637.jpg
Pitkä urakka pellolla ja runsas kyykkiminen olivat saaneet Matleenan selän kipeäksi. Matleena manasi hartaasti yleistä huonoa oloaan viimeaikoina. Oli vatsanväänteitä, pahoinvointia, selkäkipua ja jalat olivat turvonneet. Matleena toivoi, että hänelle ei kehittyisi mitään vakavaa tautia. Entisen heilan kuolemansairas vanhapiikatytär ei varmasti olisi Nikolalle mieluinen hoidokki talossa.
1110394.jpg
Pihalle Nikola ja Miikkaeli olivat siirtyneet muistelemaan vanhoja ja tässä ensirakkauden tunnelmassa he siirtyivät pikkuhiljaa kamarinsa puolelle.
1110396.jpg
Nikola oli haljeta ylpeydestä, kun Emma alkoi osoittaa selviä merkkejä siitä, hän oli pieniin päin. Emma sen sijaan ei ollut läheskään yhtä innostunut, hänen olonsa oli koko ajan kurja, eikä mikään ruoka tahtonut pysyä sisällä. Nikola ei ottanut hänen valitustaan kuuleviin korviinsa. Hän oli sentään synnyttänyt kaksoset tuntematta ollenkaan pahoinvointia!
1110397.jpg
Kun Emman pahoinvointi viimein hellitti, alkoi hänkin ihastua tulevasta vauvasta. Toivottavasti lapsi olisi poika, niin hänen lapsensa asema talon perijänä varmistuisi.
1110398.jpg
Nikolakin totesi, että uusi vauva olisi hyvä syy juhlia ja niin toistamiseen lyhyen ajan sisällä kartanossa tarjoiltiin maittavaa savukalaa.
1110399.jpg
Miikkaelin ja Matleenan välille kehittyi illan aikana äänekäs riita, sillä Matleenan vatsan kasvaminen ei selittynyt enää ahkeralla syömisellä.
"Kuinka sinä syntinen kuvatus kehtaat vielä asua kattomme alla, kun kannat vatsassasi tuollaista paholaisen aikaan saannosta?! Saat luvan mennä heti vihille sen roiston kanssa, joka saattoi sinut tuohon tilaan!" Miikkaeli räyhäsi. Sanat saivat Matleennan nyyhkimään ja hän sopersi itkuisena:
"Etkö sinä isä ymmärrä, että se ei ole mahdollista?" Miikkaeli päätti pysyä ankarana tyttärensä nyyhkimisestä huolimatta ja sanoi kärsimättömästi: "Etkai sinä onneton hupakko ole antautunut jonkun ventovieraan kulkurin käsittelyyn? Vai oletko peräti vietellyt jonkun kunniallisen aviomiehen?" Miikkaelin sanat saivat Matleenan ulvomaan entistä kovempaa ja säntäämään yläkertaan. Miikkaelikin painui jurona sänkyyn eikä puhut illalla enää kenellekään.
1110402.jpg
Matleena veti päälleen yöasunsa ja silitti hellästi vatsakumpuaan: "Älä pelkää", hän sanoi lapselleen, "Sinulle tulee aina olemaan paikka tässä talossa, lupaan sen."
1110404.jpg
Nyt kun talossa oli kaksi odottavaa naista, ei kartanossa ollut juuri muita puheenaiheita kuin lapset. Emma ei tosin voinut välttyä piikittelemästä Matleenaa siitä, että Hän oli kunniallisesti naimisissa ennen kuin ryhtyi puuhaamaan jälkikasvua.
1110406.jpg
Yhtenä iltana myöhään Matleena sitten herätti koko talon kiljunnallaan ja juuri nukkumaan käymässä olevat ihmiset säntäsivät yläkertaan. Nikola yritti hätäännykseltään rauhoitella Matleenaa ja Miikkaeli katseli tyynesti, hän selvästi ajatteli, että tyttö saisikin kärsiä tekonsa seurauksista.
1110407.jpg
Matleenan lapsi oli suloinen ruskea silmäinen kultakutri, mutta kaikkien suureksi harmiksi vauva oli tyttö.
1110409.jpg
Vaikka Nikola ei suuremmin Matleenasta välittänytkään, tiesi hän saman minkä muutkin; jos lapsi olisi ollut poika, tämä olisi paljon paremmassa asemassa. Hänellä olisi oikeus isänsä ja Miikkaelin perintöön, mutta nyt tämä olisi vain riesana.
1110410.jpg
Miikkaeli riuhtaisi lapsen Matleenan käsivärsilta ja antoi hänet Nikolalle.
"Etkö sinä onneton tyttö osaa edes poikia synnyttää?" hän vaahtosi, "Tuollaista vaivasta likkaa ei kyllä tässä talossa elätetä!"
1110411.jpg
Sanoista kiukustuneena Matleena kaappasi lapsensa Nikolalta ja lähti silmät kyyneleitä valuen huoneesta.
1110412.jpg
Matleena juoksi vauva sylissään portaat alas ja samaa tietä kellariin. Muut seurasivat huolestuneena perässä.
1110414.jpg
Kellarissa Matleena oli laskenut vauvan lattialle ja tarttunut Rikun hankkimaan vanhaan sotamiekkaan, miekan kärki osoitti lattialla makaavaa lasta.
"Matleena, älä tee mitään harkitsematonta!" Nikola kiljui, mutta vaikeni äkisti, kun miekan kärki osoittikin hänen rintaansa.
"Haluan, että lapsi kastetaan Karoliinaksi", Matleena sanoi vakaalla äänellä. Miehet nyökyttelivät kiivaasti miettien, miten saisivat miekan Matleenan kädestä. Nikola vain tuijotti Matleenaa kauhuissaan, mitä tämä oikein aikoi?
"Toivon, että jonain päivänä ymmärrätte", Matleena sanoi surullisesti ja katsoi hellästi Karoliinaa.
1110415.jpg
Yhtäkkiä, ennen kuin kukaan ehti estää Matleena heilautti miekkaa ja se viilsi hänen kaulaansa syvän haavan, josta alkoi pulputa verta. Nikola kiljaisi kauhuissaan ja kavahti taakse päin.
1110416.jpg
Matleena kaatui lattialle ja verta vuotavasta haavasta roiskui verta myös Karoliinan päälle. Matleena voihki tuskissaan, mutta lyyhistyi pian liikkumattomaksi lattialle.
1110417.jpg
Pikku Karoliinan äiti oli kuollut.

Tämä teksti tuntuu nyt jotenkin tökkivältä, toivottavasti kuitenkin tykkäätte ja laitatte kommenttia :)